Det er nu man skal skifte til vinterdæk.

Hvorfor skal man køre på vinterdæk?
Vinterdæk udmærker sig ved at være lavet af blødere gummi end sommerdæk er det. Det gør at vinterdæk er bedre til at stå fast på vejbanen når temperaturen falder.

Et sommerdæk bliver hårdere og mster derfor vejgreb sammenlignet med vinterdækkene.
Derudover har vinterdækket flere lameller og mønster som som er udviklet til at sikre bedre vejgreb fortrænge vand og sne bedre end sommerdækkne.

Et rigtigt vinterdæk er mærket med “sne-fnug”-symbolet og ikke kun M+S (mudder og sne). Dæk med “sne-fnug”-symbolet er testet i vinter lignende forhold og overholder de skrappere grænseværdier for bremseevnerne i glat føre.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

For at sikre det optimale vejgreb når temperaturen falder, bør man montere vinterdækkene når vejrtemperaturen i perioder erller permanent er under 7 grader.
Som tommelfingerregel kan man montere vinterdæk omkring efterårsferien og sommerdæk ca til påske. 

Husk at tjekke mønsterdybden!

Loven foreskriver min. 1,6 mm mønsterdybde på person- og varebiler, men os Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler man minimum 3 mm.  Grunden til dette er, at dæk med mindre mønsterdybde ikke kan aflede store vandmængder, og derved øges risikoen for akvaplaning. Akvaplaning er når vandet ikke kan ledes væk og dækket derfor vil “flyde” ovenpå og derved miste kontakten med vejen. Dette  vil medføre manglende styre- og bremseevner. 
Dæk med dybere mønster vil også bedre kunne stå fast i sne.
Opbevaring og montering af dæk.
Monterer du selv  dine vinterhjul, skal du huske at spænde hjulene med det korrekte moment, for at undgå at ødelægge bremseskiver og sikre at hjulene kan tages af med en almindelig hjulnøgle. Det bedste er at bruge en momentnøgle, og spænde med momentet som bil- eller fælgfabrikanten oplyser.
Husk at “krydsspænde” dine hjul som vist her:

Hjul skal opbevares tørt, køligt og gerne mørkt. Må helst ikke stå i direkte sollys.

Overholdes dette , holder dækkene længere og opretholder deres egenskaber.

 

Husk det korrekte dæktryk! 

Det er luften i dækkene der bærer bilen, og derfor er det  meget vigtigt at dækkene har det rigtige dæktryk for at opretholde de optimale styre- og bremseevner og sikre en fornuftig brændstoføkonomi.
I mange biler er der en mærkat i venstre fordørs åbning som fortæller dæktrykket bilen skal køre med. Vær opmærksom på at der kan være forskelligt dæktryk for og bag.Dæktrykket skal også øges når bilen skal køre med tungere last, som f.eks trailer eller campingvogn.

Husk at tjekke dæktrykket jævnligt. Gerne mindst en gang om måneden og dækkene skal helst være kolde når de påfyldes og måles.

Hvad siger loven?
Danmark har ikke om brug af vinterdæk.

Men Mange andre lande har krav om brug af vinterdæk. Se de udenlandske regler.
Pigdæk er tilladt i Danmark i perioden fra 1. november til 15. april. Kører du på pigdæk, skal du være opmærksom på at de skal være monteret på alle 4 hjul.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Current month ye@r day *